неделя, 9 октомври 2011 г.

Време е да се върнат задължителните застраховки

Зададен беше въпрос на г-н Староселски, агроном и дългогодишен специалист по селскостопанско застраховане, по отношение какво мисли за учредяване на задължителни минимални суми по застраховане на земеделската продукция.

Според г-н Староселски винаги е имало задължителна застраховка, което е политика на застрахователните компании. Географското положение на България е такова, че не липсват градушка, буря, много дъжд или наводнения. Това са щети за селското стопанство, сгради и превозни средства.

По градобитност България е на трето място в Европа след Италия и Сърбия. Производството в селското стопанство е различно от промишленото. През повечето време от годината селскостопанското производство е на открито. Производствената верига започва през определено време и завършва пак така. Биологичният процес на растенията се свързва с този цикъл. В промишлеността един процес след като завърши, може да започне следващ, докато при растенията нещата не стоят по този начин. Вегетацията при растенията има прекъсване, при което човек няма участие.

При различни стихийни поразии, щетите в производството изложено навън трудно може да се опази или възстанови от човека. Различните природни катаклизми нарушават нормалното протичане на производството навън, по-точно по отношение на растениевъдството. За хората това се сериозни вреди.

В такъв един момент се намесват застрахователните компании, които могат да компенсират голяма част от загубите. Както вече се спомена задължителни застраховки е имало. След Освобождението са съществували 942 000 дребни земеделци с по 4 до 5 ниви. Амортизационният фонд, през 1895 година издава закон за обещетяване на земеделските стопани при градушки. Задължително застраховане на земеделците е въведено от Народното събрание през същата тази 1895 година.

Щетите при растениевъдството, се възстановяват при бедствия благодарение на този закон, действащ до 1903 година. Поради лоша организация и неправилно тарифиране, този закон работи за кратко време. Нов застрахователен закон се въвежда през 1910 година и започва да действа през 1911 година. В България стартират дейност нови застрахователни дружества през 1921 година и 1922 година. Те до известна степен работят във връзка със застраховане на земеделските култури, но не проявяват отношение към селскостопанското застраховане.

Първият държавен застрахователен монополист ДЗИ възниква на 27 юни 1946 година.

Закон за застраховане на имуществото е създаден на 11 февруари 1958 година и бива изменен и се дооформя през 1959 година, 1969 година, 1970 година и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар