четвъртък, 13 октомври 2011 г.

Пет начина да събудите подозрение у своя застраховател

Случай: Автомобил изпреварва на непозволен участък друго превозно средство. Насреща идва кола. За да избегне челен сблъсък, шофьорът отбива встрани и се удря странично в дърво. Виновникът профучава без да спира и бяга от произшествието. За щастие водачът на другия автомобил е без особени наранявания и звъни на КАТ. Останалите свидетели на ПТП спират, за да проверят състоянието на шофьора и след като виждат, че лицето е без наранявания, продължават своя път. След известно време на мястото на произшествието пристига патрулка. Обясненията на шофьора са, че „Черен джип изпреварваше непозволено, а аз, за да предотвратя челен сблъсък и да не предизвикам катастрофа на три коли отбих встрани от пътя и се ударих в това дърво”. При което отговорът на служителите на реда е „Всеки втори шофьор се оправдава с това, че черен джип е предизвикал катастрофата и е избягал след това”. В последствие щетите по автомобила на шофьора се покриват или от него самия или от застраховка Автокаско ако има сключена такава застраховка. Освен всичко друго, шофьорът е с Акт за неправилно шофиране и отнети точки. Какви грешки е допуснал водачът на превозното
средство:

1. Не е взел телефони за връзка със свидетелите на ПТП, за да могат в случай на нужда да потвърдят невинността му.
2. Поради сложността на ситуацията не е видял номерата на автомобила, който е причинил ПТП.
3. Едва по – късно се досеща, че е можел да огледа за сгради в близост до мястото на произшествието, които могат да имат камери със заснети кадри от катастрофата или най – малкото, за да бъдат издирени номерата на автомобила, за да се потърси тговорност от водача му.

За да сте убедителни пред органите на реда, преди всичко трябва да подплътите показанията си със свидетели. Затова в случай, че станете участник в ПТП не по своя вина, а лицето, причинило катастрофата избяга, винаги търсете свидетели на случката, които да могат да потвърдят невинността ви.
2 Случай: В следствие на превишена скорост, автомобил се блъска в друго превозно средство. След това шофьорът заявява пред своя застраховател, че ако не се лъже е карал с не повече от 50 км/час. По – късно обаче от полицията съобщават, че лицето е управлявало автомобила си с доста повече от позволената скорост. В този случай е много вероятно застрахователната компания да откаже изплащане на обезщетение по Гражданска отговорност, а средствата да бъдат отпуснати на другата страна, участник в ПТП. Ако не сте сигурни с каква скорост сте карали, по – добре е да кажете, че не
знаете, отколкото да излъжете и да се надявате на късмета си.
3 Случай: Заболявате и лекуващият ви лекар предлага експериментално лечение, което според него би било ефективно при вас. В никакъв случай не трябва да споменавате пред застрахователния брокер, че експериментирате със здравето си, защото този вид лечение обикновено не се покрива от застрахователната полица. Най – добре би било да обсъдите с лекаря си какво точно да кажете на застрахователя си.
4 Случай: Жилището ви е наводнено, но не в следствие на природно бедствие, а поради
спукана тръба. В случай, че имате стандартна жилищна застраховка, най – вероятно ще се наложи да покриете сами разходите по отводняването и ремонта на жилището, защото повечето обикновени пакети не включват този тип щети по дома ви. Ако искате да сте защитени срещу този тип наводняване, трябва да сключите допълнително споразумение, за да се включи към застрахователното покритие и събитие от типа на «наводнение вследствие от спукана тръба». Въобще, преди да сключите жилищна застраховка, прочетете внимателно какво точно включва нейното покритие.
5 Случай: Давате ясно да се разбере, че изисквате обезщетението заради парите и нямате никакво намерение да ремонтирате течащия покрив или повредената кола. Нищо чудно парите ви да бъдат забавени поради допълнително разследване на случая или направо да бъде отказано изплащането на обезщетението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар