сряда, 19 октомври 2011 г.

Делскостопанските реколти и революцията при застраховането им

Нова технология за наблюдения на реколтите от разстояние чрез радари, ще бъде истинска революция в застраховането им. Увеличение на ефективността на развитите пазари и проникването на новите има връзка с тази технология, която позволява полетата да се наблюдават денонощно, независимо от времето и часа. Тази новост е в полза на застрахователните компании при оценка на риска и намаляване на разходите за застраховане на селскостопанската продукция.

Клеменс фон Вайхс, който е главен изпълнителен директор на Allianz Re смата, че това е начин за подсигуряване и повишаване производството на храни, което е важен социален и политически въпрос, пред който всички ще бъдат изправени в недалечното бъдеще. Това е в контекста на екипа за земеделско застраховане на Allianz Re, който е в взаимодействие със софтуерната компания Sarmap.

Съблюдаване и измерване на добивите от земеделските площи, както и измерването на растежа на биомасата ще става чрез софтуера за отдалечено наблюдение чрез радари.

Томас Хайнц, който е агроном и управител на екипа по земеделие в Allianz Re, е на мнение, че това позволява дори да се наблюдава как расте тревата, като дава информация за новата система и как работи тя. Според него това е предпоставка за малкорисково застраховане на културите, защото могат да се изчислят потенциалните добиви в даден момент и развитието на културите във вегетационния период.

Софтуерът ще се използва и в случай на загуба, като може детайлно да се изясни причината за щетите и тяхното отражение. Един чудесен начин да се попълват пропуски в данните, което затруднява застраховането на селскостопанските култури доста трудно, а в някои случаи почти невъзможно. Оценката при загуба на продукция е трудна, а тази система води до ясни и точни резултати, загубите ще са по-малко, така, че тези застраховка ще се ползват в по-голям мащаб.

Поради липса на исторически данни, а също и опит застраховките на реколти са рядкост за развиващите пазари. Томас Хайнц смята, че селското стопанство е много по-важен отрасъл. Възможностите на оценка на риска са много малко и сравнително трудно е да се дадат, поради промените, които следват през цялото време на растежа на реколтата. За повече информация относно застрахователния пазар и предлаганите продукти в сферата на земеделието, е хубао да се разгледат набора застраховки Бул Инс, както и на останалите водещи застрахователя в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар