понеделник, 7 ноември 2011 г.

Имуществена застраховка

Ако на Запад застраховането на дома срещу кражба, пожар или различни природни бедствия е осъзната необходимост за по – голяма част от населението, то в България застраховането на недвижимото имущество тепърва ще се развива и разпространява. Причините за ниския процент хора, които обезпечават домовете си се крие, както в незаинтересоваността, така и в липсата на финансови средства за осигуряване на този тип защита, т.е. сключване на съответни застарховки.

Най – често българинът прибягва до застраховане, когато е задължен със закон затова. Така например Гражданска отговорност води по регистрирани приходи, тъй като водачите на МПС са задължени със закон да притежават този вид застраховка. Причина, поради която застраховка „Живот” се сключва от голяма част от населението е, задължителното условие от страна на банките при отпускане на кредит е нейното наличие при подписване на договора за кредит.
За разлика от посочените две, имуществената застраховка за съжаление няма толкова голяма популярност. Едва след като в резултат на природни бедствия домът бива частично или цялостно унищожен, хората започват да се замислят за защита на имуществото си.

Застраховката на недвижимо имущество може да се сключи, както от физически лица за защита на собствения имот, така и от юридически лица за обезпечаване на офиси, сгради със стопанско предназначение и др.

Сключвайки застраховка на недвижимо имущество, вие осигурявате защита на своята собственост срещу пожар, причинен, както от човешка намеса, така и от мълния, удар от летателни апарати или от падащи от тях части или предмети, различни природни бедствия като бури, урагани, щети, причинени от падащи дървета, наводнение поради природно бедствие, градушки, земетресение, различни аварии, гражданска отговорност за нанесени щети на трети лица и др.

Размерът на максималното обезщетение, което се получава при настъпване на застрахователно събитие се определя в застрахователния договор при подписването му и не може да бъде по – голям от договорената сума, въпреки че понесените щети може да надвишават посочената сума.

В случай на настъпване на застрахователно събитие, всяко едно лице, застраховало имуществото си трябва да предприеме и съблюдава за следното:

- Да информира незабавно държавните органи: при пожар и наводнение – служба ПАБ, при кражба или други злоумишлени действия от страна на трето лице – полицията;
- В рамките на 24 часа след настъпване на събитието /или в рамките на първия работен ден/ застрахователят следва да бъде уведомен за обстоятелствата, около които е настъпило застрахователното събитие;
- Не разчистваме имуществото, запазваме моментното му състояние освен ако това не се налага, за да се предотврати увеличаването на щетите;
- Осигуряваме пълна свобода при огледа от страна на Застрахователя;
- Предоставяме пълна писмена информация за обстоятелствата, около които е настъпило събитието плюс налични доказателства за начина, по който е настъпило то.

Документи, които са необходими при настъпване на застрахователно събитие:

- активна застрахователна полица;
- документи, нотариален акт за собственост върху застрахованото имущество;
- документи от органите, занимаващи се с констатирането на имуществените щети – при пожар – служебна бележка от ПАБ, при мълнии, бури, градушки и др. – районната ХМС, при свлачища, в резултат на които е засегнат застрахования имот – писмо от геоложката служба, при земетресение – писмо от сеизмологичния институт на БАН, при нарочно предизвикан пожар от трети лица или кражба - служебна бележка от РПУ и др.
- допълнителни документи, които се изискват индивидуално за случая от застрахователното дружество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар