понеделник, 16 май 2011 г.

Имуществено застраховане

Продуктите на имущественото застраховане са различни в зависимост вида на застрахованото благо,рисковете и щридическия факт , които поражда застраховането.
Винаги се застрахова имуществено благо,което се оценява в пари.
Лицето,което застрахова,може да е както собственик на вещта така и наемател,ползвател и т.н.
Застрахователната стойност на имущественото благо е горната граница,която може да достигне застраховките.Застрахователната стойност не може да надвишава реалната на съответното имущество-това се определя според цената на друго такова,за която може да се купи.
При настъпване на застрахователното събитие обещетението се определя не спрямо погиналата вещ,а спрямо стойността на нова вещ.
При имущественото застраховане съществува надзастраховане и подзастраховане.
Застрахованият е длъжен да има както пасивно поведение спрямо вещта относно евентуални вреди,така и активно.Застрахованият е длъжен да вземе всички мерки необходими за опазването на вещта от погиване.
Основно задължение на застрахователя е да плати застрахователното обезщетение при необходимост от това.Той също е длъжен да поеме разходите и по усилията на застрахования за опазване на вещта.Застрахователят може да не изплати обезщетението в случаите на умишлено увреждане на вешта от застрахования или негови близки,част от домакинството.

Застрахованият е длъжен да съдейства на застрахователя при установяване на причинителя на вредата.
При откриването му , застрахователят има право да се удовлетвори от имуществото му,но след застрахования.

Срок за изплащане в закона не е посочен ,затова такъв трябва де се уговори в договора.
Имущественото благо може да бъде прехвърляно като новия собственик е длъжен да поеме и задълженията към застрахователя свързани с вноските по застраховката.И двете страни могат да се откажат от договора , но не по-късно от 30 дни след узнаване за прехвърлянето.
Част от Имущественото застраховане е Транспортното.Тук се включват всики видове транспорт,с изключение на морския.Задълженията на застрахования относно опазването на вещта чрез пасивно и активно поведение важат и тук. Застраховани могат да бъдат страни по превозните договори.Застрахователна стойност тук е стойността на товара в момента на получаването му. Застраховката започва да е в сила в момента на предаване на товара за превоз до получаването му , като действа във всички ситуации,свързани с транспорта.Рекламация от получателя е задължително условие за изплащане на застрахователната сума. Крайния срок за подаване на рекламация ,свързана с вреди,които не могат да се видят на пръв поглед е 15 дни.

Рисковете,които се покриват са всички рискове, на които е подлежен превозваният товар,по време на транспорта.
Друг вид продукт на имущественото застраховане е Абонаментната застраховка,при която вещта се застрахова за определен период.

Няма коментари:

Публикуване на коментар